اولین نکته در آغاز یک کسب و کار با زیرساخت تجارت الکترونیک ثبت دامنه است. این روزها همه افراد حقیقی و حقوقی بارها نام دامنه های مختلف اینترنتی را برای هر تجارت مدنظر خود ثبت می کنند. دامنه یا همان دامین، مجموعهای از حروف و اعداد است که میتوان با وارد کردن آن در نوار آدرس مرورگر به سایت مورد نظر دست پیدا کرد. نام دامنه نشانی اینترنتی وب سایت شماست و از دید برندسازی ارزش بسیار زیادی دارد.
به صورت کلی دو نکته بسیار مهم در انتخاب دامنه باید مد نظر قرار بگیرد :
- کاربران نتوانند در مرورگر آن را به اشتباه تایپ کنند
- به راحتی در ذهن ماندگار شود(یک هجایی باشد)
دو مورد بالا برای دامنه های بیزینسهای بسیار بزرگ مطرح است و حتی گاهی شرکتها برای خرید این دامنهها میلیونها تومان هزینه میکنند، ولی شما هم به اندازه خود میتوانید نکات مهم ثبت دامنه را رعایت کنید.
- آزاد بودن دامنه
در زمان انتخاب دامنه باید این موضوع که آیا دامنه مد نظر آزاد است یا خیر بررسی گردد، به این مفهوم که این دامنه قبلا توسط شخص دیگری رزرو نشده باشد.
دامنههای ناموجود، دامنههایی است که قبلا از سوی عدهای دیگر ثبت شدهاند و فعلا امکان ثبت آنها وجود ندارد. اما اگر دامنهای آزاد باشد میتوانید به راحتی و در عرض چند دقیقه آن را برای خود ثبت کنید. اگر حتما روی نام خاصی اصرار دارید و قبلا ثبت شده است، میتوانید پسوندهای دیگر دامنه را برای آن نام در نظر گرفته و به ثبت برسانید.
هر دامنه درست مثل هر آدرس فیزیکی یا شماره تلفن منحصر به فرد است. اما شما می بایست یک دامنه را که نشان دهنده نام تجاری، سبک و شخصیت شماست، با توجه به نکات گفته شده در بالا انتخاب فرمایید. توصیه می شود با اندکی صبر و حوصله و بررسی گزینههای موجود میتوان نام دامنه مناسبی برگزید.
بعد از تعیین دامنه مد نظر برای حفظ برند پسوندهای مختلف را برای دامنه مد نظر نیز رزرو نمایید. برای مثال زمانی که با ثبت دامنه .ir وب سایت خود را راه اندازی میکنید، با ثبت دامنه .com و پارک کردن آن بر روی دامنه اصلی، میتوانید با وارد کردن دامنه با هر دو پسوند .com و .ir به وب سایت خود وارد شوید.
در صورتی که وسع مالی خوبی دارید، بهتر است نسبت به ثبت دامنههای مشابه نیز اقدام نمایید. این مورد باعث میشود در صورت تایپ اشتباه دامنه باز هم مخاطب به سایت شما ارجاع داده شود. به طور مثال شرکت گوگل ثبت همزمان google.com و gooogle.com را انجام داده است و شما با تایپ دامنه دوم به سایت اصلی گوگل ارجاع داده می شوید.
- کوتاه بودن نام دامنه
با این که شما می توانید تا ۶۰ کاراکتر را در نام دامنه خود قرار دهید، اما هرچه نام دامنه کوتاهتر باشد، به خاطر سپردن آن سادهتر است و به این ترتیب مخاطبان بیشتری خواهید داشت (این همان داستان یک هجایی بودن دامنه است). برخی مطالعات نشان داده کاربران معمولا نمیتوانند نام دامنهای را که بیش از ۱۲ کاراکتر دارد، به راحتی به خاطر بسپارند. (نگاهی به دامنه معروف اینترنتی ایران مثل دیوار، زنبیل، بامیلو، فینال و … بیندازید).
- معنا دار بودن
قطعا هر چه نام دامنه معنادارتر باشد، امکان به خاطر سپردن آن نیز بیشتر خواهد شد. بهتر است دامنه انتخابی شما دربردارنده موضوع فعالیت سایت و حوزه ای تجارت شما باشد که در آن فعالیت میکنید. خلاصه این که بهتر است حداقل یکی از عبارات کلیدی را که در مرحله برنامهریزی برای سایت در نظر گرفتهاید در دامنه سایت جای دهید، که البته این مهم برای سئو سایت هم مفید است.
برای نمونه اگر میخواهید برای رستوران خود سایتی تهیه کنید، بهتر است واژه food را در آن بگنجانید. معمولا توصیه میشود از گنجاندن واژههای فینگیلیش در نام دامنه حتی الامکان خودداری شود، با این حال شاید در برخی موارد چنین کاری چندان هم بد نباشد؛ مثلا برای یک سایت فروش کالا می توان از واژه kala نیز در نام دامنه استفاده کرد که نمونه بارز آن سایت بزرگ digikala است.
اما از دیدگاهی دیگر، برخی افراد متخصص که قصد راه اندازی وبسایتی شخصی دارند، باید از نام و نام خانوادگی خود برای ثبت دامنه استفاده نمایند.
- املای دامنه
به املای دامنه دقت داشته باشید که دقیقا مطابق با واژه درست آن باشد. همچنین از کاراکتر خط تیره در دامنه استفاده نکنید. به دلیل اینکه دامنهها با زبان لاتین ثبت میشوند بهتر است که از کلماتی که دو کاراکتر یکسان در کنار هم دارند دوری کنید.
با این که در نام دامنه خود میتوانید از عدد یا کاراکترهایی نظیر (-) نیز استفاده کنید، اما بهتر است حتی الامکان از حروف برای آن بهره بگیرید و از اعداد و عبارت های دیگر پرهیز کنید، زیرا به این صورت دامنه تان شکل ظاهری بهتری خواهد داشت.
یک سری کاراکترهای ممنوعه هم در ثبت دامنه هست که در ذیل لیست شده اند :
# , _ , ( , ) , = , +
- دامنه با پسوند دات کام یا دات آی آر یا … ؟
با این که پسوند com. آشناترین و رایج ترین پسوند اینترنتی در دنیاست، اما پسوندهای دیگری نیز در این میان وجود دارد. برای نمونه پسوند org. برای نام سازمان های دولتی یا مردم نهاد پیشنهاد می شود، اما هر کشوری پسوندی منحصر به فرد دارد که نشانگر ثبت دامنه در همان کشور است. این دامنه برای ایران به شکل ir. است.
- مدت زمان ثبت دامنه
دامنه را به مدت طولانی ثبت کنید. همانطور که اشاره شد دامنهها به مدت یک سال قابل ثبت هستند که بهتر است دامنهها را به مدت چند سال ثبت کنید. این موضوع هم از نظر گوگل اهمیت دارند و هم اینکه به دلیل تحریم کشورمان در دامنههای بین المللی میتواند از مشکلات جلوگیری کند. دامنه شما در این حالت به مدت بیشتری قابل استفاده است که اگر به دلیل تحریم مشکلی هم برای آن رخ داده باشد، فرد دیگری قادر به ثبت آن نخواهد بود.
مشکلاتی که ممکن است پیش بیاید
۱- شرکت ثبت کننده ممکن است با کارت اعتباری دزدی اقدام به خرید نماید که احتمال بسته شدن دامنه شما وجود دارد و دیگر نمیتوانید آن را در مکان دیگری خریداری نمایید. نتیجه اینکه به هر ثبتکنندهای که دامنهها را فوق العاده ارزان ارائه مینماید اعتماد نکنید!
۲- شرکت با حسابهای غیر قانونی اقدام به خرید می نماید که احتمال بسته شدن اکانت او و مشکلدار شدن کلیه دامنههای آن شرکت وجود دارد. یا اینکه از نظر حفاظت دامنهها دقت کافی را انجام نداده و رمز اصلی دامنه ها فاش شود و باعث هک شدن و از دست رفتن آن بشود. نتیجه اینکه در مکانی ثبت کنید که سابقه کافی در این زمینه را داشته باشد .
۳- شما بخواهید هاست خود را عوض کنید و مجبور باشید که اطلاعات دامنه خود را عوض کنید و ثبت کننده آنقدر پشتیبانیش ضعیف باشد که به شما پاسخ ندهد و یا اطلاعات دامنه شما را تغییر ندهد. نتیجه اینکه از مکانی خریداری نمایید که کنترل پنل دامنه را دراختیارتان قرار دهند .
۴- سایت شما به یکی از سایتهای پربازدیدکننده تبدیل شود و دامنه شما بسیار ارزشمند گردد که در این صورت ثبت کننده دامنه را برای خودش بردارد. نتیجه اینکه همیشه دامنههای خود را از یک مکان معتبر خریداری نمایید و سعی نمایید برای خرید خود رسید یا سندی مبنی بر خریداری کردن دامنه داشته باشید. چون معمولا سفارشات بصورت اینترنتی میباشد، شما میتوانید در فیش بانکی در قسمت نام پرداخت کننده اسم خود به همراه نام دامنه را وارد نمایید و این فیش را تا پایان اعتبار دامنه در نزد خود نگه دارید و اگر پرداخت اینترنتی انجام بدهید که شماره تراکنش و اطلاعات پرداخت شما همیشه در اینترنت وجود دارد.
چگونه یک ثبت کننده معتبر دامنه را تشخیص بدهیم؟
۱- دامنه را حتما با کنترل پنل تحویل بگیرید. اگر شرکتی دامنه را بدون کنترل پنل برایتان ثبت می کند (چه شرکت معتبر باشد چه نباشد) توصیه می کنم که اصلا از آنجا نخرید!
۲- برای اینکه متوجه بشوید که سایت ثبت کننده دامنه چقدر معتبر است (چه سایت خارجی چه سایت ایرانی) حتما اطلاعات whois آن را نگاه کنید.
برای مثال برای دیدن اطلاعات whois سایت backyou.com می توانید به شکل زیر عمل کنید
: http://whois.domaintools.com/backyou.com
در قسمت Whois Record اگر اطلاعات واقعی و کامل پر نشده است و تا حدودی مشکوک است و با احتیاط بیشتر اقدام به خرید نمایید.
بعد از آن حتما به Registration Service Provider توجه نمایید و دقت کنید که این دامنه توسط چه کسی به ثبت رسیده است. اگر سایت خودشان نبود، می توانید ثبت کننده اصلی را پیدا کنید و ترجیحا بهتر است از طریق واسطه اقدام به خرید دامنه ننمایید و مستقیما از شرکت خارجی دامنه را خریداری کنید.
۳- حتی الامکان توجه نمایید که امکام قفل کردن دامنه در دست خودتان باشد. چون بعضی از کنترل پنلها این اختیار را به کاربر نمیدهند و همچنان شما در انتقال یا تغییرات DNS دامنه به مشکل برخواهید خورد.
پسوندهای مختلف در هنگام ثبت چه تفاوت هایی دارند
مزایای دامنه با پسوند ir.
اول: هزینه ثبت این نوع دامنه بسیار کمتر از دامنههای بین المللی است.
دوم: امکان تاثیر تحریمهای بینالمللی بر دامنه شما تقریبا از بین میرود.
سوم: امکان کلاهبرداری و دزدیده شدن دامنه تقریبا از میان میرود؛ زیرا عامل اصلی اجرایی این دامنه، یک نهاد رسمی در ایران است و برای ثبت و انتقال دامنه مدارک زیادی را این نهاد طلب میکند.
چهارم: بسیاری از واژههایی که با پسوند com. ثبت شدهاند با پسوند ir. آزاد بوده و میتوانید به راحتی آن را به نام خود ثبت کنید.
ثبت دامنه .COM
یکی از محبوب ترین TLD ها TLD .com می باشد.این پسوند در ابتدا برای کسب و کارهای تجاری طراحی شده بود، اما اکنون میتواند توسط هر فرد یا سازمان در اینترنت مورد استفاده قرار گیرد و ثبت این دامنه داری محبوبیت زیادی میباشد.
ثبت دامنه .BIZ
طراحی شده برای استفاده توسط کسب و کارهای تجاری است بسیاری از کسب و کار های بزرگ علاوع بر رزرو دامنه با پسوند .com پسوند .biz را نیز رزرو می کنند. بنا بر رزرو این پسوند هم ممکن است مشکل باشد.
ثبت دامنه .ORG
اغلب برای سازمان های غیر انتفاعی استفاده میشود، این پسوند دامنه نیز گستردگی وسیعی دارد .
ثبت دامنه .NET
بسیار شبیه ORGاست، این پسوند دامنه به یک TLD شامل در نظر گرفته شده است. اما در اصل برای استفاده به عنوان یک ابزار برای حفظ زیرساخت شبکه مورد استفاده قرار گرفت. ثبت دامنه net. متقاضی زیادی دارد.
ثبت .GOV
بر خلاف فرمت دامنه بالا، TLD GOV هنوز محدود است، به این معنی که فقط سازمانهای دولتی مجاز به استفاده از آن هستند.
ثبت .MOBI
اغلب شرکتها و یا سازمانهایی نام دامنه خود را با یک پسوند .MOBI ثبت نام میکنندکه آنها تنها یک نسخه تلفن همراه را بخواهد در وب سایت خود نمایش دهند.
ثبت .US (یا سایر دامنه های خاص کشور)
با توجه به اینکه اینگونه از دامنه ها محدودیت جغرافیایی را متصور میشوند ولی هر فرد در هر کشوری با هر نوع کسب و کاری میتواند از این پسوندها استفاده کند. در واقع پسوند در دامنه هیچگونه محدودیتی از نظر فنی برای شما ایجاد نخواهد کرد.